New Tennis Clubhouse

Retford Lawn Tennis Club

We were very excited to be commissioned to design the new club house building for the Retford Lawn Tennis Club.

The club was founded in 1891 and has occupied the current site for many years.

The Club is set in an enviable and scenic position backing onto the Chesterfield Canal and lying close to Retford Town Centre and located near the grade II listed Trinity Hospital.

The new facilities are modern and spacious, the Club House provides Changing Rooms, Kitchen and a Common Room. There is a veranda looking over the existing courts providing a sheltered viewing area.

To minimise the visual impact on the wider site the new building has been located closer to the tennis courts, this in turn provides space to improve vehicular access to the site and structured parking. The building is clad with timber boarding over a brick plinth and covered with a low pitched slate hipped roof, although simply detailed, attention to detail is always present, for example when using tennis ball transfers as manifestation on the glass doors.

Sensitive Alterations and Repair

Barnby Hall

Barnby Hall is in a conservation area.

This former Georgian farmhouse had undergone many changes over the years which resulted in a plan that didn’t flow.

We re-formed the circulation spaces addressing the multiple level changes to create a more coherent plan. The key to this was a new stair and central roof light and gallery bringing light into a deep central hallway.

The external scope of work required the full re-roofing of the entire building, but we managed to retain the main roof structure. The decaying woodwork was replaced with new windows and doors to match the original and the external walls were fully insulated.

Internally, the house was re-wired and new insulated floors with under floor heating were added. New modern bathrooms and kitchen were added, as well as the property being fully refurbished for modern living.

URC Burton Joyce

URC Church, Burton Joyce

The United Reformed Church is a non-designated heritage asset and is considered to have local heritage significance.

The intention of the proposals was to convert the former URC Church at Burton Joyce into two, three bedroom private dwellings up to Planning Permission.

The proposals looked to repair and conserve the historic fabric and to re-use and retain the currently vacant former Church Hall and Church with the conversion into two residential units. Externally we looked to demolish the modern extension and provide a new contemporary extension to provide living accommodation responding to the change in level to the rear. We retained the historic stone tracery and dressings and the single entrance main elevation by removing the doors to create an open entrance porch to both dwellings.

On the ground floor and to retain the character of the internal spaces, the sub-division was largely open plan living spaces and we retained an element of double height space to the sanctuary to avoid the first floor clashing with the large gable window. The new first floor accommodation to both areasaccessed  from internal timber stairs provides three bedrooms and a master bedroom with ensuite.

The impact upon the heritage from the changes has been limited through careful design.The external elevations was to be repaired and conserved where necessary. The rear extension used complimentary materials in a contemporary way to provide access to the lower levels at the rear of the site. Internally the additional floors were positioned to have minimal impact on the main areas of glazing and the internal partitions were set out to try and retain a feel of the original space while meeting the needs of a modern dwelling.

Overall these changes allowed for the conservation, repair and sensitive upgrades to what was an empty building at risk of deterioration to the physical fabric. They enabled the re-use and retention of an undesignated heritage asset of local interest and are crucial to its sustainable long-term future as it is unlikely that in a village as well served as Burton Joyce to find alternative community uses.

The proposals provide modern standards of accommodation without compromising the site’s historic integrity and readability as a former chapel and whilst protecting its historic character, the changes proposed were part of the evolving story of the building.

Barn Conversion

Brancliffe Barn

Situated in a sensitive setting, alongside a listed building, we were asked to design a contemporary extension to this barn conversion.

The brief required us to remove part of the barn and rebuild it using traditional materials.

The extension was constructed using natural stone, with a clay pantile roof to match the existing and partially glazed to let in natural light. The doors were constructed off site in oak and face into the garden, wrapping around the corner of the building to make the most of the garden views.

The client wanted to introduce green technology where possible; under floor heating was installed throughout the entire barn along with a ground source heat pump. The client wanted to introduce quality features to enhance the build, a quality wood burner was installed which contrasted with oak beams and controlled lighting was installed around the perimeter of the room to allow for ‘mood’ settings, whilst the home entertainment system was hidden in the wall.

Working with the owners to achieve their dreams, they now have a light spacious modern extension with the latest technology.